Tinand cont de vremurile in care traim si de „mesajele de cumparare” / ofertele pe care le primim pe email, tv, telefon, etc, ar trebui sa reactionam in functie de ceea ce conteaza cu adevarat pentru noi. Probabil ai „un prieten care are un prieten care stie un prieten” :)) care a luat decizii financiare mai putin inspirate in urma carora „are buzunarele goale” sau mai rau, datorii enorme. Ei, asta este motivul pentru care specialistii financiari recomanada planificarea financiara.

Ce este planificarea financiara?

Planificarea financiara este procesul prin care ne stabilim obiectivele personale / familiale, ne analizam situatia financiara curenta si creionam un plan financiar de economire / investitii care odata urmarit si ajustat, ne permite sa ne indeplinim obiectivele. Scopul planificarii este sa iti controlezi situatia financiara, sa iei decizii financiare tinand cont de propria situatie financiara si sa stii in orice moment cat de departe esti de indeplinirea obiectivelor personale. Suna bine, nu?

Situatia curenta –> Identifici pasii de urmat / Planul financiar –> Indeplinirea Obiectivele personale

Tinand cont de varsta si de perioada de timp pentru care sunt stabilite obiectivele financiare, in elaborarea unui planul financiar ar trebui sa tinem cont de:
1. Managementul cashflow-ului – alocarea veniturilor astfel incat sa acoperim cheltuielile si sa economisim in mog regulat.
2. Managementul datoriilor – gestionarea si achitarea datoriilor
3. Managementul riscului – capacitatea de a face fata evenimentelor neprevazute
4. Managementul fondului pentru educatia copiilor – pentru ca investitia in educatie are cel mai mare ROI
5. Managementul investitiilor – pentru alocarea resurselor
6. Managementul fondurilor de pensie – pentru calatorii si „ani frumosi” in perioada inactiva de munca

In urmatoarele articole, o sa detaliem cele mai importante arii ale planificarii financiare.

Pana atunci, da un share acestui articol pentru a ajunge la cat mai multi prieteni.

2 Comentarii

  1. Radu spune:

    Cand eram tinar nu exista internet, de-abia acum am aflat de planificare financiara desi am 53 de ani. vreau sa invat mai multe despre planificarea financiara

  2. Pancu spune:

    Foarte interesante articolele pe acest subiect

Adauga un comentariu