Planul financiar contribuie la obtinerea prosperitatii. Un plan financiar bine construit nu doar ca-ti ofera control asupra finantelor, ci mai mult, contribuie la imbunatatirea calitatii vietii prin reducerea nivelului de stres si a incertitudinii de a identifica solutii la problemele financiare curente si viitoare.

Iti amintesti ca in articolele anterioare am scris despre averea neta, obiective financiare si despre bugetul de venituri si cheltuieli? Toate acestea iti sunt necesare daca doresti sa intocmesti sau sa ajustezi un plan financiar.

Tinand cont ca este personal, nu se poate spune ca este bun sau mai putin bun. Este construit in functie de varsta, valorile personale, situatia economica, pozitia fata de risc si de aspectele de mai jos,
– obiectivele personale (identificarea dorintelor/nevoilor, identificarea solutiilor pentru indeplinirea acestora, alegerea obiectivelor cu cel mai mare impact pozitiv in situatia financiara sau care te face fericit)
– sanatatea financiara (nivelul veniturilor, al cheltuielilor si diferenta/sumele de „economisit/investit”)
– situatia financiara curenta (totalul activelor si nivelul datoriilor, cashflow)

Odata ce au fost stabilite tintele, in bugetul personal trebuiesc incadrate sumele necesare indeplinirii obiectivelor alese.

Sa construiesti si sa ajustezi un plan financiar nu este foarte greu/complicat. Nu o spun doar eu, ci o spun o parte din oamenii cu care am discutat pe subiectul „planificarii financiare”. Se pare ca toti oamenii care isi construiesc de la zero PFP-ul 😛 / planul financiar personal, reusesc sa-si imbunatateasca propriile situatii financiare.

In plus, activitatea de administrare a situatiei finnanciare este aproape identica cu administrarea unei afaceri: pentru amandoua trebuie stabilita o structura si efectuat un control. Vor aparea situatii neprevazute sau schimbari de obiective care te vor determina sa iei alte decizii si sa revizuiesti planul insa toate vor avea impact pozitiv asupra ta pe termen lung.

Succes cu PFP-ul!

4 Comentarii

 1. Radu spune:

  sunt convins ca orice om trebuie sa aiba un plan financiar,,, o sa distribui postarile astfel incat sa ajunga la cat mai multi oameni,, sunt informatii valoroase in postarile tale,, multumesc

 2. Andra Pirvu spune:

  Articolele publicate ref. la planificarea financiara sunt „baza finantelor personale”. Eu am platit pt un curs de ed. financiara insa ceea ce am citit pe blog depaseste cu mult nivelul informatiilor din cursul la care am participat.
  Am adaugat blogul la favorite! 😉 Multumesc mult.

 3. Pancu spune:

  e destul de greu sa iti faci un plan pe mai mult de 2 ani datorita incertudinii din ziua de astazi

 4. o femeie spune:

  Un plan la nivel inalt oricine isi poate face. Sa raman consecventa e altceva 🙂
  La mine a fost ca prim target sa gasesc echilibrul intre economii si necesarul lunar. Am marit treptat nivelul de economii pana in punctul in care am zis ajunge (puneam 20% din venit). In timp am schitat unde si cum investesc diferenta, am cateva linii trasate (cont de economii sau mai exact depozite, investitii imobiliare, pensie privata in limita deductibila de 400 euro pe an) si acum studiez si ideea de dividente dar sunt atat de multe informatii incat nu ma simt confortabila.

Adauga un comentariu