Plan financiar personal pentru urmatorii cativa ani??!!
Monica Mititelu, de profesie economist si cu experienta de peste 10 ani in domeniul financiar-bancar, este fondatoarea blogului http://www.abcdarfinanciar.ro unde scrie articole despre educatie bancara, educatie bursiera, planificare financiara si educatie financiara pentru copii si adulti.
Astazi, ne va povesti din experientele sale si ne va oferi cateva recomandări pentru intocmirea unui plan financiar personal.
C: Cand si cum ai luat contact cu educatia financiara?
M: Educatia financiara a devenit o pasiune in momentul in care am inceput sa ofer consultanta financiara in cadrul institutiilor financiar-bancare in care am lucrat. Mi-am dat seama ca exista o nevoie accentuata de educatie financiara in randul populatiei si am incercat sa fac ceva mai mult decat imi oferea posibilitatea job-ul si sa impartasesc din cunostintele mele prin intermediul articolelor pe care le scriu, atat pe blogul meu cat si pe alte bloguri partenere. In momentul de fata sunt pasionata de educatia financiara atat pentru adulti cat si pentru copii.
C: Care sunt cele mai interesante experiente de invatare (lectii invatate in decursul anilor) de care ai avut parte in plan financiar?
M: Cea mai interesanta experienta in domeniul educatiei financiare am avut-o atunci cand am tinut un curs de educatie financiara pentru copiii din clasele primare. Am fost foarte placut impresionata de dorinta de lor de cunoastere, de usurinta cu care asimilau cunostintele si de eficienta cu care puneau in practica notiunile teoretice. Lucrand cu copiii mi-am dat seama de importanta educatiei financiare si de impactul pe care aceasta il are asupra individului daca se incepe de la varste cat mai fragede.
C: Poti sa numesti cateva lucruri/ aspecte de care orice persoana ar trebui sa tina cont pentru a creste in plan financiar / prospera?
M: Primul pas pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il faca pentru o situatie financiara mai buna este sa isi fac un buget si sa isi monitorizez cheltuielile, pentru ca ulterior sa isi poata intocmi un plan financiar pe termen lung. Recomandarea mea cea mai buna este sa economisim de la primul salariu. Chair daca suntem tineri si nu ne preocupa viitorul si vrem sa ne bucuram cat mai mult de prezent, daca economisim de la primele venituri, ne vom crea un obicei care ne va permite sa realizam aproape orice ne propunem. Economiile sunt primul pas sper investitii care ne aduc mai aproape de atingerea obiectivelor propuse.
C: De ce este important sa ai un plan financiar pe termen mediu si lung si care sunt pasii care trebuiesc urmati pentru intocmirea acestuia?
M: Fara un plan financiar bine intocmit e ca si cum ai naviga fara busola. Un plan financiar ne ajuta sa ne punem in ordine finantele, sa ne stabilim obiectivele si sa ne cream o strategie pentru atingerea lor. Pasii ce trebuie urmati pentru intocmirea unui plan financiar sunt:
- Evaluarea situatie financiare, pentru a afla unde ne situam in prezent din punct de vedere financiar;
- Stabilirea obiectivelor financiare, pentru a stii unde vrem sa ajungem;
- Realizarea bugetului personal, pentru a putea sa ne tinem sub control cheltuielile si sa economisim;
- Intocmirea planului, in care stabilim pasi concerti pentru atingerea obiectivelor;
- Implementarea planului, cand punem in aplicare ce am stabilit la pasul anterior;
- Evaluarea si revizuirea planului, cand trebui sa vedem daca planul merge in directia stabilita sau trebuie adaptat in functie de cum se modifica nevoile noastre.
Mai multe detalii despre intocmirea propriului plan financiar gasiti pe blogul meu, ABCdar Financiar, unde sunt descrise etapele prezentate mai sus.
C: Ce presupune pentru tine o relatie sanatoasa fata de bani si o administrare eficienta a finantelor?
M: O relatie sanatoasa cu banii presupune sa cunosti principiile financiare de baza, sa nu cheltui mai mult decat castigi, sa iti ti sub control datoriile si sa investesti pentru atingerea obiectivelor. Pe langa a munci pentru bani trebuie sa pui si banii sa munceasca pentru tine, pentru a avea rezultate cat mai bune pe termen lung. Si in final nu trebuie sa facem din obtinerea banilor un scop in sine, ci trebuie sa ii folosim pentru a obtine lucruri mai importante. Sanatatea, familia si prietenii sunt doar cateva exemple.
C: Ce recomandari ai pentru oamenii care doresc sa-si imbunatateasca abilitatile si cunostintele financiare?
M: In primul rand sa faca din educatia financiara o prioritate, sa inceapa cat mai devreme pentru a ajunge cat mai departe baneficiind de puterea compunerii si lasand timpul sa lucreze in favoarea lor. Sa acorde 30 de minute in fiecare zi imbunatatirii educatiei lor financiare pentru a incepe sa schimbe ceva. Important este sa inceapa cu pasi mici si sa nu piarda din vedere unde isi doresc sa ajunga. Recomand platforma Fluent in Finante, Gidurile BVB, platforma ASF Romania si platforma de educatie financiara a ARB (Asociatia Romana a Bancilor), pentru a incepe cu educatie financiara de calitate cu informatii actualizate si bine structurate.
C: Ai o persoana pe care o apreciezi in lumea financiara / banilor (investitii, antreprenoriat, educatie, consultanta) si de ce?
M: Apreciez toate initiativele de educatie financiara care exista in momentul de fata pe piata romaneasca pentru ca incearca sa schimbe ceva. Desi impactul nu este vizibil la nivel national, oricine este interesat de educatia financiara poate sa gaseasca online sau offline informatii adaptate nevoilor lui, ceea ce este foarte important.
C: Ce poate face un parinte pentru a-si educa copiii / pregati copiii pentru perioada activa de munca?
M: In primul rand sa inceapa sa vorbeasca cu copiii despre bani. Indiferent care este situatia lor financiara nu ar trebui sa ascunda acest lucru fata de copii pentru ca acestia o sa simta ca ceva este in neregula si o sa fie curiosi. Subiectul banilor nu trebuie sa fie un subiect tabu in familie, asa ca ar trebuie sa le vorbeasca copiilor despre bani si sa le ofere posibilitatea sa isi administreze propriul buget pentru a invata de mici importanta banilor.
C: Daca ar fi sa recomanzi cateva carti de educatie financiara, care ar fi acelea?
M: Eu am inceput, ca multi altii, cu Kiyosaky si cred ca este o abordare buna pentru ca iti trezeste interesul sa afli mai multe. O problema cu cartie de educatie financiara scrise de straini este ca nu sunt adaptate situatiei economice din Romania, de aceea in functie de nivelul la care se afla fiecare trebuie sa isi gaseasca propria cale. Ce trebuie retinut din orice carte de educatie financiara sunt principiile care pot fi adaptate si aplicate situatiei fiecaruia.
C: Un mesaj / o idee pentru cititorii blogului inteligentafinanciara.ro?
M: Cel mai important mesaj pe care pot sa il transmit este sa inceapa educatia financiara acum si sa ii ofere importanta cuvenita. Cu cat incep mai devreme cu atat vor ajunge mai departe si sa nu uite ca nu este niciodata prea devreme sau prea tarziu pentru a incepe educatia financiara!
Multumesc pentru timpul acordat si pentru interviu.
Monica Mititelu