Voi reitera aici opinia mea generală, și anume cea potrivit căreia nu îmi place să risc atunci când vine vorba de lucruri cu privire la care nu am prea multă autoritate. Nu îmi place să îndemn oamenii să riște mult și aș prefera să caut modalități în care să adopt o poziție neutră în fața marilor necunoscute decât să risc legat de acestea. Acest lucru se aplică și în ceea ce privește coronavirusul.
Cu toate acestea, nu putem evita necesitatea de a înțelege ce poate să însemne această situație și care este modul în care trebuie să o tratăm. Așadar iată care sunt gândurile mele, cu care puteți fi de acord sau nu. Citindu-le, vă rog să țineți cont de faptul că sunt complet neavizat în ceea ce privește virusurile, deși am oportunitatea de a-mi corobora părerile cu câțiva dintre cei mai mari experți ai lumii. Oricât de puțin ar conta, iată gândurile mele.
Trei perspective
Din câte înțeleg eu, există trei elemente care se leagă între ele, deși sunt foarte diferite și nu trebuie confundate: 1) virusul, 2) impactul economic al reacțiilor la virus și 3) acțiunea de pe piață. Toate acestea vor fi afectate de reacții încărcate cu emoție. În mod individual și împreună, acestea generează un efect uriaș de dinți de ferăstrău, cu multe prețuri stabilite greșit, cu posibilitatea de a declanșa criza cu privire la care mi-am făcut griji atât în ceea ce privește marele decalaj de prosperitate, cât și cel politic, de la finalul marelui ciclu al datoriilor (când datoriile au valori mari, iar băncile sunt neputincioase în încercarea lor de a stimula).
1) Virusul
Virusul în sine aproape sigur a) va veni și va trece și b) va avea un mare impact emoțional, care cel mai probabil va produce un puternic efect oscilant, sub forma unor dinți de ferăstrău. Cel mai probabil, acesta va genera o criză globală în domeniul sănătății, care nu va putea fi ținută sub control, care poate să aibă costuri umane și economice ridicate, deși modul în care aceasta este tratată și consecințele acesteia vor fi foarte diferite de la o locație la alta (lucru care va afecta și modul în care se comportă piețele).
Controlul virusului (respectiv reducerea la minimum a răspândirii sale) se va realiza cel mai bine acolo unde sunt 1) lideri capabili, care pot lua decizii executive bune și rapide, 2) o populație care respectă ordinele, 3) o birocrație capabilă care să pună în aplicare și să administreze planurile și 4) un sistem de sănătate capabil să identifice și să trateze virusul bine și rapid.
Va fi necesar ca liderii să activeze rapid și în mod eficace măsuri de „distanțare socială” înainte ca virusul să ia amploare și să le retragă rapid atunci când acesta este în scădere. Cred că, în acest sens, China va excela, economiile majore dezvoltate se vor descurca mai puțin bine, dar OK, iar cele care sunt mai slabe decât acestea vor fi într-o situație periculos de rea. Din acest motiv, mi s-a spus că sunt șanse ca acesta să se răspândească rapid în aceste țări și e posibil ca acest lucru să depindă de condițiile de vreme (de exemplu, se crede că vremea caldă din emisfera sudică este un factor inhibitor).
Întrucât se răspândește rapid în multe țări, iar cazurile și decesele raportate pot să crească rapid, este posibil ca știrile să amplifice reacțiile de panică. De asemenea, în Statele Unite se vor efectua mult mai multe testări în următoarele câteva săptămâni, lucru care va spori dramatic numărul raportat de persoane infectate, ceea ce va determina probabil reacții mai severe și măsuri mai stricte de control al distanțării sociale. Mi s-a spus că presiunea asupra spitalelor ar putea să devină foarte mare, ceea ce va îngreuna tratarea cazurilor tuturor pacienților. Pe scurt, mi s-a spus că trebuie să ne așteptăm la probleme mult mai grave în viitor.
2) Impactul economic
Reacțiile la virus (de exemplu „distanțarea socială”) vor genera, probabil, un mare declin economic pe termen scurt, urmat de un efect de rebound, care probabil că nu va lăsa în urmă un puternic impact economic de durată. Cert este că istoria a arătat că impactul perioadelor cu număr mare de decese a fost mai mult emoțional decât impactul asupra aspectelor economice și cel asupra pieței. Analiza mea în ceea ce privește situația gripei spaniole, pe care o tratez ca scenariul cel mai pesimist, transmite această perspectivă; același lucru se întâmplă și în celelalte cazuri.
Deși nu cred că acesta va avea un impact economic pe termen lung, nu pot afirma în mod sigur că lucrurile nu vor fi așa pentru că eu cred că istoria ne-a arătat că atunci când:
a) există un puternic decalaj de prosperitate/politic și există o luptă împotriva populiștilor de dreapta și
b) există o criză economică, există probabilitatea să apară conflicte mai puternice și mai disfuncționale care subminează eficacitatea procesului decizional.
Iar acest lucru este înrăutățit atunci când există datorii mari, politici monetare ineficiente și puteri emergente care contestă puterile mondiale existente.
Ultima oară când s-a întâmplat acest lucru a fost în anii ’30, conducând către Cel De-al Doilea Război Mondial, iar înainte de aceasta a fost perioada care a condus către Primul Război Mondial. În mod sigur, decalajul de prosperitate și conflictele politice, care determină eventuale schimbări de politică vor fi prioritare, alături de coronavirus, în această perioadă „electorală”.
3) Impactul asupra pieței
În prezent, lumea se bazează pe un efect de pârghie al unei piețe în creștere, în care încă mai există multe lichidități nefolosite. Ceea ce înseamnă că majoritatea investitorilor au titluri de capital în poziții long și alte active riscante și că efectul de pârghie care s-a produs pentru a susține aceste poziții a fost mare. Lucru care se datorează ratelor scăzute ale dobânzii în raport cu randamentul preconizat al titlurilor de capital, iar nevoia de a maximiza randamentele scăzute a condus la această situație.
Măsurile luate pentru a reduce activitățile comerciale vor afecta cu siguranță veniturile până când virusul și activitățile comerciale intră într-o mișcare în sens invers, lucru care va genera un rebound al veniturilor.
Aceasta ar trebui să conducă (însă nu în mod garantat) la situații financiare de tip „V” sau ”U” la majoritatea companiilor. Cu toate acestea, în perioada de scădere, impactul pieței asupra companiilor cu un anumit grad de îndatorare din economiile afectate cel mai puternic probabil că va fi unul semnificativ.
Vă voi arăta pe scurt cum arată acest lucru. Preconizez că, probabil, piețele nu vor face o distincție foarte clară între cei care pot sau nu să facă față cu bine unui șoc temporar și se vor concentra mai mult decât este necesar asupra loviturii temporare asupra veniturilor și vor subestima impactul creditului – de exemplu o companie cu lichidități suficiente, care suportă o lovitură economică temporară de amploare, va exagera probabil legătura în raport cu o companie care suportă o lovitură economică mai puțin puternică, dar care are datorii mari pe termen scurt.
În plus, impresia mea este că avem de-a face cu unul dintre acele evenimente catastrofale care se produc o dată la 100 de ani, care îi anihilează pe cei care oferă asigurări împotriva acestora și pe cei care nu încheie asigurări pentru a se proteja împotriva acestora. Le tratează ca pe un pariu pe care și-l pot asuma, pentru că astfel de evenimente practic aproape că nu se produc.
Aceste persoane pot fi întâlnite sub diferite forme, de exemplu societăți de asigurare care s-au asigurat împotriva consecințelor pe care suntem pe punctul de a le resimți și cele care au vândut opțiuni mult în afara banilor („deep out of the money”), urmărind să câștige prime și să își acopere expunerile prin acoperire dinamică a riscurilor dacă și când prețurile ajung în bani („in the money”) etc.
Piețele sunt și vor continua să fie afectate de aceste tipuri de jucători de pe piață, care sunt constrânși și forțați să facă mișcări pe piață din cauza problemelor legate de fluxul de numerar, iar nu în urma unei analize fundamentale atente. Acest lucru se reflectă în acțiuni foarte neobișnuite de piață, care sunt în mod fundamental negarantate. De asemenea, este interesant cât de atrăgătoare au devenit câteva companii cu un randament bun al numerarului, în special în contextul în care numeroși jucători de pe piață au fost zguduiți.
În ceea ce privește politicile băncii centrale, reducerea ratelor dobânzilor și creșterea lichidităților nu vor genera o revenire pe piață în ceea ce privește acțiunile de cumpărare și activitatea celor care nu vor să cumpere, deși își pot crește un pic prețurile activelor riscante în detrimentul ratelor, care să se apropie de nivelul zero. Acest lucru se aplică în Statele Unite. În Europa și în Japonia, politica monetară a rămas practic fără resurse, prin urmare este greu să ne dăm seama cum va funcționa politica monetară pură.
În Europa, va fi interesant de văzut dacă simulările de politică fiscală pot face față în acest mediu politic. De asemenea, în toate țările, nu vă așteptați ca stimularea generată de reducerea ratelor să fie mult mai puternică, întrucât cea mai mare parte a reducerilor s-a efectuat deja prin scăderea randamentului obligațiunilor și al titlurilor de creanță, pe care se bazează prețul titlurilor de valoare și al majorității celorlalte active. Așadar, impresia mea este că limitarea daunelor economice necesită o politică monetară și fiscală coordonată, care vizează mai mult cazurile specifice ale entităților constrânse de datorii/lichidități decât alte reduceri generale ale ratelor și sporirea amplă a lichidităților.
Cele mai importante active de care trebuie să aveți grijă sunteți dumneavoastră și familia dumneavoastră. La fel ca în investiții, sper că vă imaginați scenariul cel mai pesimist și că vă protejați împotriva acestuia.
Daca esti parinte, te invit sa descoperi – Ce MESAJ GRESIT Poti Transmite Copilului Tau, Fara Intentie, Cand Te Intreaba DE CE MUNCESTI?
Citește articolul original pe pagina de LinkedIn a lui Ray Dalio
Salutare! Aceasta postare nu poate fi scrisa mai bine! Citind acest articol, imi aminteste de fostul meu coleg de camera! El a continuat sa predice despre asta. Cu siguranta ii voi transmite aceasta postare. Destul de sigur ca va avea o lectura foarte buna. Va multumim pentru impartasire!|