Obiceiuri care fac toti banii – care sunt si cat de importante sunt ele?
Liviu Pasat este unul dintre principalii promotori ai educatiei financiare in Romania. Liviu este fondatorul blogului http://www.liviupasat.ro , autorul cartii “Obiceiuri care fac toti banii” si initiatorul proiectului de succes “Trezeste banii din viata ta”.
Astazi ne va oferi cateva idei, recomandari pentru implementarea unor obiceiuri financiare sanatoase si pentru o viata prospera!
C: Cand si cum ai luat contact cu educatia financiara?
L: Prima data cred ca prin 2000, am citit Cadranul Banilor al lui Kiyosaki si am facut una dintre cele mai mari greseli , nu am citit-o mai atent! 🙂 Pentru ca in perioada respectiva preturile la apartamente erau foarte mici, cel putin in raport cu preturile de acum, insa nu am fost suficient de instruit ca sa vad oportunitatea. Ca de altfel, multi dintre cei pe care ii stiu. De-asta insist atat de mult pe instruire in momentul prezent, pentru ca instruirea te ajuta sa ai “noroc” in a prinde oportunitatile.
C: Care sunt cele mai interesante experiente de invatare (lectii invatate in decursul anilor) de care ai avut parte in plan financiar?
L: Prima a fost cum iti spuneam, cea legata de imobiliare, as fi putut sa imi iau apartament mult mai ieftin. In 2000 un apartament cu 3 camere era 24.000 USD , eu l-am cumparat pe al meu la pret dublu 6 ani mai tarziu.
O alta lectie a fost legata de vanzari. Cand am intrat in vanzari, am incercat sa vand celor pe care ii stiam eu, si atunci cercul meu de influenta erau persoanele din terapii complementare, oameni cu focus mai ales pe spiritualitate si dezvoltare personala. Dupa cateva luni bune am inteles si eu ca daca vrei sa ajuti oamenii sa faca bani ar fi bine sa ii ajuti pe cei care vor 🙂
Orice business, orice presupune vanzari inseamna intr-o mare parte selectie! Nu doar simpla aflare a nevoilor clientilor ci si cat de dispusi sunt plateasca pentru ceea ce isi doresc si ceea ce tu vinzi.
De-asta, acum recomand celor care vor sa porneasca un business, sau care sunt deja in business, sa se orienteze catre clientii premium, catre care sa livreze produse premium si care platesc premium.
C: Poti sa numesti cateva lucruri/ aspecte de care orice persoana ar trebui sa tina cont pentru a creste in plan financiar / prospera?
L: Primul lucru e instruirea. Aproape tot ceea ce stii despre bani, cu exceptia cazului in care te-ai nascut intr-o familie prospera financiar si care are niste principii pe care le urmeaza deja, e , hai sa nu spun eronat, ci nu te ajuta. Te tine pe loc. De-asta e nevoie sa iti schimbi mentalitatea, perspectiva despre bani, emotiile legate de bani etc.
Pe urma, as insista pe faptul ca jocul banilor nu e sprint ci un maraton in care mai faci si sprinturi. In general oamenii vor sa aiba rezultate rapid, si-ar dori sa exista o pilula care sa le aduca schimbarea instant. Prosperitatea are nevoie de obiceiuri, de ritualuri, trebuie sa devina un mod de viata. Si asta ia timp – e nevoie de rabdare.
Si inca un lucru (sunt muuuult mai multe pe care mi-ar placea sa le tina minte, de-asta si recomand sa citeasca Obiceiuri care fac toti banii) e invete sa creeze cat mai multa valoare in viata celorlalti si sa invete sa se autoaprecieze pentru valoarea creata.
C: Ce presupune pentru tine o relatie sanatoasa fata de bani si o administrare eficienta a finantelor?
L: O relatie sanatoasa…. e ca mersul la sala. Nu mergi la sala doar 3 luni, pana scapi de kilogramele in plus (desi poate asta te-a determinat sa mergi in primul rand) ci ani la randul, faci din asta un stil de viata. Inseamna sa te dezvolti continuu. In domeniul financiar inseamna sa incepi poate cu “plateste-te mai intai pe tine insuti” – adica sa economisesti , si apoi la asta sa adaugi continuu exercitii noi.
Inseamna sa iti elimini continuu blocajele mentale, sa iti faci upgrade continuu la viziune, sa inveti continuu despre vanzari, sa faci continuu networking… si altele. Sa devina stil de viata.
C: Ce recomandari ai pentru oamenii care doresc sa-si imbunatateasca abilitatile si cunostintele financiare?
L:Din nou primul pas e instruirea. Pentru ca te face sa fii constient! Si foarte multi oameni incearca sa isi rezolve problemele cu ceea ce deja stiu doar ei insisi. Ia prea mult timp. Ca sa grabesti procesul invata de la altii – carti, seminarii, audiobook-uri!
Si pe urma e de aplicat in practica: iti gestionezi gandurile? Lucreaza pe asta. Iti gestionezi emotiile? Lucreaza pe asta. Creezi valoare? Lucreaza sa imbunatatesti asta. Vezi oportunitatile de business? Lucreaza sa imbunatatesti asta… si tot asa.
O alta recomandare e sa ii ajute pe altii care stiu mai putin decat ei sa isi imbunatateasca abilitatile 🙂 E una dintre cele mai simple metode de a invata tu insuti. Bineinteles ca trebuie sa faci o selectie pentru ca nu oricine va vrea sa invete de la tine. Si in momentul in care intentia ta de a ajuta intalneste oamenii potriviti – progresul e mult mai rapid pentru ambele parti.
Pe scurt : instruire + aplicat in practica.
Si la capitolul instruire mai nou recomand sa mearga catre limba engleza. Sunt multe informatii care nu ajung sa fie traduse in cartile sau materialele din limba romana si atunci e absolut obligatoriu sa mergi direct la sursa – materiale in engleza: carti, bloguri, webiarii, seminarii etc.
C: Ai o persoana pe care o apreciezi in lumea financiara / banilor (investiti, antreprenoriat, educatie, consultanta) si de ce?
L: Tony Robbins 🙂 Mi-a dat un model de viata implinita cu energie uriasa, cu familie implinita, cu business-uri de succes, cu networking de calitate, cu marketing de impact, cu multa iubire pentru oameni, cu dorinta imensa de a ajuta , a crea valoare! Am gasit o multime de frecvente pe care mi le doresc in viata mea. Si de-asta l-am “adoptat” ca mentor si urmaresc aproape tot ce face.
Recomand tututor sa ajunga la un seminar live Tony Robbins, chiar daca il poti vedea pe youtube, nu se compara cu o experienta live – si “life will never be the same again”. 100%
Apropo – si aici am o recomandare – gaseste-ti un mentor, pe cineva care de multi ani are succes – si “devoreaza” tot gasesti scris/ generat/livrat de el. Pentru mine initial a fost Omraam Michael Ivanhov – am citit tooooot ce a scris (de fapt sunt transcrieri ale conferintelor lui) in original – franceza. Sau oricum cred ca tot. Am fost in centrele lui de instruire, am ascultat conferintele lui… Ceva mai tarziu l-am descoperit pe Tony Robbins – si m-am atasat de el pentru ca era un model in viata! 🙂
Pentru ca in momentul in care intri in energia asta a mentorului tau, vei fi absorbit de ea, te va ghida si o sa ai succes ca si el.
C: Ce poate face un parinte pentru a-si educa copiii / pregati copiii pentru perioada activa de munca?
L: Din nou revin la instruire. Cel mai bun lucru pe care il poate face un parinte e sa fie un model sau sa il ghideze pe copil sa fie un model. Daca nu are timp sa se instruiasca si el la fel de mult, macat sa ii dea carti, sa il ghideze catre instruire si bineinteles sa il laude pentru “munca” depusa. Inca un lucru – sa il sustina mai ales cand face greseli – cand incearca sa vanda ceva, sa comunice si nu ii iese. Sa il invete sa isi asume riscuri si responsabilitati…
C: Daca ar fi sa recomanzi cateva carti de educatie financiara, care ar fi acelea?
L: Obiceiuri care fac toti banii 🙂 Cel mai bogat om din Babilon, Secretele mintii de milionar, Cadranul Banilor, Money – Master the Game
De fapt intreaga bibliografie o gasesti la finalul cartii “Obiceiuri” 🙂
C: Un mesaj / o idee pentru cititorii blogului inteligentafinanciara.ro?
L: Intreaba-te cat mai des: “cum as putea sa creez mai multa valoare pentru ceilalti si sa ma bucur de ceea ce sunt, am si fac?” Si aminteste-ti ca esti mult mai mult decat ti s-a spus ca esti! 🙂