Independenta financiara – interviu cu Valentin Nedelcu

Valentin Nedelcu este investitor si fondatorul blogului http://www.stiintabanilor.ro, unde posteaza idei, resurse si recomandari pentru cei interesati de imbunatatirea situatiei financiare si obtinerea independentei financiare.

Pe Valentin l-am cunoscut la un eveniment al lui Florin Pasat si de atunci am ramas in contact. Astazi ne va povesti din experientele sale si ne va oferi cateva recomandari financiare.

C: Cand si cum ai luat contact cu educatia financiara?

V: Inca de mic copil am avut instinctul de a economisi, de a face vanzari si de a investii. Nu am mostenit de la cineva, pur si simplu asa imi era natural sa ma comport. Am intrat in contact cu educatia financiara in adevaratul sens al cuvantului odata cu citirea cartii Tata bogat, tata sarac a lui Kiyosaky.

C: Care sunt cele mai interesante experiente de invatare (lectii invatate in decursul anilor) de care ai avut parte in plan financiar?

V: Cele mai importante experiente de viata legate de bani au venit odata cu pierderea unor sume mari de bani in 2008, in timpul crizei financiare. Lectiile pe care le-am invatat in urma acelor experiente:

1. Economiile sunt ciclice, crizele vin de fiecare data in urma cresterii;
2. Investeste doar in ce cunosti;
3. Fii smerit, nu te crede mai destept decat piata;
4. Diversifica-ti investitiile

C: Poti sa numesti cateva lucruri/ aspecte de care orice persoana ar trebui sa tina cont pentru a creste in plan financiar / prospera?

V: Economisire, Investitii, Reinvestirea profitului. Faceti asta in mod consistent timp de 10-15 ani, feriti-va pe cat posibil de probleme majore si veti ajunge independenti financiar. In mod realist, nu prea ne iese de prima data, majoritatea celor care au ajuns independenti financiar au avut cel putin o mare pierdere/ obstacol in viata. De cele mai multe ori, exact acesta mare pierdere/ obstacol i-a inteleptit pentru a ajunge unde au ajuns.

C: Ce presupune pentru tine o relatie sanatoasa fata de bani si o administrare eficienta a finantelor?

V: O relatie sanatoasa cu banii presupune in primul rand o raportare corecta la adresa lor. Banii nu sunt un scop ci „de ce-ul” din spatele banilor trebuie sa fie scopul. Altfel, ajungem sclavii banilor si nu ne mai bucuram de ei.

Acest de ce poate sa insemne „siguranta”, „libertate”, ,”oferirea conditiilor necesare familiei” sau, pe de alta parte poate sa insemne „vanitate” sau „dorinta de a-i subjuga pe altii”. In final, de ce-ul din spatele dorintei de a avea bani iti va determina succesul sau esecul in acest domeniu.

In alta ordine de idei, trebuie sa cunosti regulile banilor, sa ii respecti si sa ii pui la treaba. Banilor nu le place sa stea pe loc, lor le place sa se inmulteasca.

C: Ce recomandari ai pentru oamenii care doresc sa-si imbunatateasca abilitatile si cunostintele financiare?

V: Citit, cursuri, experiente proprii … si tot asa, in aceasta ordine.

C: Ai o persoana pe care o apreciezi in lumea financiara / banilor (investiti, antreprenoriat, educatie, consultanta) si de ce?

V: Eusebiu Burcas pentru munca titanica pe care o face pentru a creste gradul de educatie financiara a poporului roman.
Warren Buffet ca mentor in domeniul investitiilor;
Robert Kiyosaky pentru inovatiile aduse in domeniul educatiei financiare;
T Harv Eker pentru imbinarea spiritualitatii cu prosperitatea financiara;
Tony Robbins pentru ca a scris cea mai buna carte de educatie financiara din lume Banii: Stapaneste Jocul

C: Ce poate face un parinte pentru a-si educa copiii / pregati copiii pentru perioada activa de munca?

V: Exemplul personal este cel mai important. Apoi sa il faca responsabil peste banutii lui. Apoi sa il invete cum se pot inmulti banii in mod inteligent.

C: Daca ar fi sa recomanzi cateva carti de educatie financiara, care ar fi acelea?

V: Cartile autorilor de mai sus: Tony Robbins Banii: Stapaneste Jocul; Harv Eker: Secretele mintii de milionar; Kiyosaky: Tata bogat, tata sarac si Cadranul banilor.

C: Un mesaj / o idee pentru cititorii blogului inteligentafinanciara .ro?

V: Perseverenta este cea mai imporanta si puternica virtute pe care am identificat-o pana in acest moment, care te duce la indeplinirea oricarui scop.

Si in final, va felicit pentru alegerea de a va educa financiar.

1 Comentariu

  1. Andrei spune:

    Felicitari pentru interviu!

Adauga un comentariu