Sebastian Bala este antreprenor si fondatorul comunitatii online Clubul Milionar Iluminat unde promoveaza un cadru de dezvoltare si susținere pentru antreprenorii care vor sa obțină rezultate remarcabile prin imbunătățirea vieții oamenilor.

Astazi, ne va povesti despre experientele sale si ne va oferi cateva recomandări.

C: Cand si cum ai luat contact cu educatia financiara?

S: Pot spune ca de mult timp in sensul ca inca de prin 2005 odata ce am inceput sa lucrez la prima afacere, mi-am dat seama ca trebuie sa fiu educat financiar in sens propriu al utilizarii banilor, insa nu aveam ideea ce inseamna prea mult. In sens larg si inteles prin educatie abia in 2012-2013 am inceput sa urmez cursuri de educatie financiara.

C: Care sunt cele mai interesante experiente de invatare (lectii invatate in decursul anilor)de care ai avut parte in plan financiar?

S: Cele mai valoroase lectii despre bani le-am invatat din practica insa sunt si cele mai putin placute. Totusi prima si cea mai semnificativa experienta a fost in 2013 cand am fost la Bootcamp Money Mastery marca Andy Szekely care mi-a schimbat ” gandirea despre bani si organizarea finantelor personale”.

C: Poti sa numesti cateva lucruri/ aspecte de care orice persoana ar trebui sa tina cont pentru a creste in plan financiar / prospera?

S: ” Managementul banilor este mult mai important decat suma ” , ” Banilor le place ordinea ” . ” Da o parte din ceea ce castigi ” .

C: Ce presupune pentru tine o relatie sanatoasa fata de bani si o administrare eficienta a finantelor?

S: Aud multi oameni spunand ca ” au probleme cu banii „, ghici ce … ” banii nu au o problema cu tine ” . O relatia buna cu bani inseamna ce gandim noi in legatura cu banii si asta presupune sa ai convingeri bune, sanatoase despre bani. Sincer, aud multi oameni ca se vaita de ” bani ” nici nu-mi dau seama daca de lipsa lor sau de prea multul lor, insa ceea ce stiu este ca ar fi bine sa puna mana pe o carte de educatie financiara si sa citeasca cateva lucruri esentiale despre bani … Banii isi au importanta lor si de aceea recomand un bun management al banilor. Actual folosesc si recomand Principiul celor 6 conturi sau Copacul Prosperitatii… oricare ar fi modul in care iti administrezi bani, incepe chiar acum si adapteaza pe parcurs.

C: Ce recomandari ai pentru oamenii care doresc sa-si imbunatateasca abilitatile si cunostintele financiare?

S: Cea mai buna recomandare este sa inceapa sa citeasca cateva lucruri despre bani si cum functioneaza ei. Alege 5 carti din domeniul financiar si citeste si vezi ce se intampla mai departe. Traim astazi timpuri foarte prospere si benefice educatiei, mai mult ca nicicand poti gasi acum o serie de video-uri si materiale gratuite sau aproape gratuite despre bani si educatie financiara de la autori si antreprenori renumiti Robert Kiyosaki, T. Harv Eker, Brian Tracy si multi alti autori.

Pot sa le recomand un Training intensiv sustinut de mine si denumit ULTRA MASTER MONEY insa nu e pentru oricine. E nevoie de un angajament fata de tine sa vrei sa faci schimbarea din punct de vedere al banilor. Nu e un training tocmai ieftin insa e intensiv si e complet la a-ti schimba gandirea despre bani si obiceiurile.

C: Ai o persoana pe care o apreciezi in lumea financiara / banilor (investiti, antreprenoriat, educatie, consultanta) si de ce?

S: Foarte cunoscut este Robert Kiyosaki in acest domeniu. Nu neaparat ca-l apreciez ci mai mult ca il validez si asta pentru ca are experienta in domeniu si si-a castigat bani prin forte propii.

Brian Tracy imi place foarte mult in antreprenoriat si educatie si il consider cel mai inalt mentor al meu si spun asta nu doar ca l-am cunoscut ci pentru ca livreaza informatie practica, eficienta si cel mai important aplicabila.

In consultanta, educatie si antreprenoriat il stimez mult pe Andy Szekely langa care am invatat multe, foarte multe si principalul motiv este ca livreaza informatii aplicabile la contextul nostru in care traim. Mentorii sau trainerii din State sau alte tari livreaza la nivelul si la contextul lor ceea ce nu e neaparat aplicabil si la noi Europenii, respectiv Romania.

C: Ce poate face un parinte pentru a-si educa copiii / pregati copiii pentru perioada activa de munca?

S: Nu stiu ce poate sa faca un parinte ca sa-si educe copiii si spun asta pentru ca nu sunt parinte. Va spun ce as fi vrut eu sa primesc ca educatie cand eram copil : ar fi util sa implici copilul la activitati diverse, chiar sociale de la o varsta frageda 10-12 ani.

Nu neaparat sa isi ” trimita ” copiii la munca ci mai degraba sa se implice in activitati cu alte persoane.

Am un membru al cursurilor mele care are 14 ani si-l apreciez foarte mult pentru dorinta lui de a invata si a se dezvolta si asta cred ca poate un parinte sa-i insufle / inspire copilului sau.

C: Daca ar fi sa recomanzi cateva carti de educatie financiara, care ar fi acelea?

S: Orice carte de educatie financiara isi are esenta ei. Prima care o recomand desi probabil este foarte cunoscuta este ” Minte de milionar ” a lui T Harv Eker si spun asta din 2 motive: unul ca primesti informatie practica si aplicabila in managementul banilor personali si doi ca iti dezvolti credinte potentatoare catre un viitor prosper.

O alta carte, nu stiu daca e prima sau ultima … este Biblia … daca o intelegi in sensul de stapanire a banilor si a utilizarii lor, vei gasi lucruri fundamentale pe care le gasesti in multe cursuri sau carti.

Evident toata seria de carti a lui Robert Kiyosaki, sunt vreo 12 carti interesante in felul lor.

O carte care mi-a placut mult este ” Milionar la minut ” a lui Mark Victor Hansen. Are o poveste interesanta si principii aplicabile pentru orice antreprenor care vrea sa obtina 1 milion sau chiar mai mult. Pentru mine, aceasta carte reprezinta o adevarata provocare.

C: Un mesaj / o idee pentru cititorii blogului inteligentafinanciara.ro?

S: ” Managementul banilor este mult mai important decat suma / numarul lor „.

Urmariti blogul inteligentafinanciara.ro si fiti cat mai inteligenti in privinta banilor vostri.

Adauga un comentariu