Citesti aceasta pagina deoarece “te preocupa” educatia financiara. Recomandarea mea este sa citesti site-ul “din scoarta in scoarta” si sa aplici principiile / ideile care ti se par interesante. Vorba ceea, teoria ca teoria insa practica ne omoara / daca nu aplici “ceea ce inveti”, nu se va schimba nimic in viata ta. Mai jos, este o “harta” care sintetizeaza cele mai importante postari de pe blog si care te va ajuta (sper 🙂 ) sa ai imaginea de ansamblu asupra finantelor personale. Enjoy!

Pas 1. Preia controlul asupra finantelor tale – este simplu.

» Citeste despre Planificarea financiara – inainte de a te inscrie la un marathon, te antrenezi , corect? Iata ce trebuie sa faci pentru a reusi sa treci linia de sosire sau “sa nu ajungi falit la varsta pensionarii”. Citeste aici.
» Dezvolta o mentalitate financiara sanatoasa 
» Progreseaza constant in plan fianciar – Iti doresti ca peste 5-10 de ani sa ai acceasi situatie financiara? Iata cum iti dai seama daca progresezi sau Nu in plan financiar sau cum sa iti faci o analiza a situatiei financiare curente. Citeste aici.
» Stabileste-ti obiective financiare – multi oameni nu au obiective financiare si sunt “in bataia vantului”. Iti recomand sa identifici parametrii bunastarii personale (citeste aici) si sa identifici cat de departe/ aproape esti de independenta financiara (citeste aici).
» Foloseste cel mai puternic instrument de control financiar personal – Daca il folosesti, Nu vei ramane fara bani pana la urmatorul salariu! Citeste aici.
» Fa-ti un plan financiar personal – Nu ai avut niciodata pentru ca nu ai idee cum sa il concepi? Dureaza 3 minute si este punctul de plecare in drumul spre prosperitate, Citeste aici.
» Evalueaza-ti si imbunatateste-ti rezultatele! – Merita sa afli ce poti imbunatati la planul tau financiar. Just do it!

Pas 2. Acorda Atentie Cashflow-ului – aloca veniturile astfel incat sa-ti acoperi cheltuielile si sa economisesti in mod regulat.

» Iti cresti veniturile – este cea mai buna solutie. Iti recomand sa descarci de aici ebook-ul (gratuit) care abordeaza aceasta tema si sa citesti despre antreprenoriat, infoprenoriat, intraprenoriat, freelancing si venituri online.
» Iti reduci cheltuielile – idei practice de reducere a cheltuielilor sau intrebarea magica care te forteaza sa cumperi doar lucrurile de care chiar ai nevoie.
» Metode testate de economisire – lista de cumparaturi , celebra pusculita, etc.

Pas 3. Scapa de datorii cu ajutorul unui plan de achitare a datoriilor. Da, se poate! Citeste aici.

Pas 4. Analizeaza Idei / Repere Financiare – tinand cont de randamente, siguranta, lichiditate, obiective, riscuri, inflatie si solutiile de finantare.
» Despre Finante si Cele mai importante aspecte ale vieții Citeste aici.
» Cand merita sa ai bani in depozite? Citeste aici.
» De ce oamenii inteligenti fac lucruri prostesti cu banii? Citeste aici.
» Despre taxe, impozite, amenzi – calcul impozit pe masini si cladiri.
» Care este cea mai buna recomandare financiara? Citeste aici.
» In cat timp iti dublezi economiile / investitia? Citeste aici.
» Despre achizitia unui imobil   –aspecte importantecu sau fara ajutorul unui agent imobiliar, tinand cont de nivelul chiriei si ratei bancare

Pas 5. Acorda atentie Managementului economiilor – este una dintre radacinile prosperitatii. De aceea, cat economisim este mai important decat cat castigam.
» Regula 1 nr in finante personale  Citeste aici.
» Managementul riscului – capacitatea de a face fata evenimentelor neprevazute  – Citeste aici  despre Colacul de salvare alias Fondul de urgenta.

Pas 6. Managementul fondurilor de pensie – astfel incat sa dispunem de sumele de bani dorite / necesare in perioada inactiva de munca.
Abordam managementul fondului de pensii (informari/ hotarari, verificare stagiu cotizare, tipuri de pensie, punct de pensie, calcul pensie, procedurile legate de pensii in strainatate) si viata de dupa pensionare, tinand cont de cei 3 piloni si de factorul psihologic.
» Pilonul 1 
» Pilonul 2 
» Pilonul 3 

Pas 7. Managementul fondului pentru educatia copiilor – pentru ca investitia in educatie are cel mai mare ROI 😉

Pas 8. Investeste in educatia ta ( citeste carti de educatie financiara, asculta audiobookuri, mergi la cursuri si seminarii, urmareste interviuri, apeleaza la un coach sau consultant financiar), investeste in portofolii de investitii (alocarea activelor in functie de varsta, risc, obiective personale) si in propriul business.
» Afla cum functioneaza cele mai importante produse bancare – informatii despre contul curent, contul de economii, depozitele bancare, cardurile de debit si credit.
» Fonduri de investitii inchise si deschise.
» Asigurari de viata. si asigurari generale / non-viata.
» Business
» Fonduri de pensii scurt ghid.
» Imobiliare
» Bursa

Pas 9. Recompenseaza-te cand iti indeplinesti obiectivele personale. Sarbatoreste impreuna cu familia / membrii echipei, fiecare reusita.

Pas 10. Ofera 
» Fi un exemplu pentru copiii tai – copiii imita comportamentul parintilor. Ce ai vrea sa invete de la tine?
» Doneaza – din ceea ce ai, pentru fericirea ta interioara si a altor oameni
» Ajuta cand ti se cere ajutorul – si ti se va intoarce inzecit.

Daca ti-a placut articolul, da un share astfel incat postarea sa ajunga la cat mai multi prieteni!