Statistici ingrijoratoare si romani cu mari probleme financiare! Asta putem afirma daca ne uitam peste stasticile care spun ca peste 45% dintre romani raman fara bani de la un salariu la altul. Care sa fie cauza? Venitul sau managementului cashflow-ului?

Se pare ca depinde de situatie.

Daca nu ai surse de venit sau veniturile realizate sunt foarte mici, este clar ca „o duci rau” si poate nu ai cum sa iti acoperi eventuale obligatii financiare/ credite. Trebuie sa accepti situatia si sa incepi sa cauti solutii. Iti schimbi jobul, lucrezi ore suplimentare, deschizi un mic business, trebuie sa faci ceva!!!
Conform unei publicatii, o treime din gospodariile din Romania, respectiv 32,8%, nu au putut face fata cheltuielilor din veniturile nete realizate in anul 2015. Este ingrijorator insa momentan asta este realitatea!

In schimb, daca ai venituri „mai mari” si nu reusesti sa ramai cu bani de la un salariu la altul, sigur ai o problema de cashflow. Mai simplu, trebuie sa ai grija cum iti aloci veniturile astfel incat sa iti acoperi cheltuielile si sa economisesti in mod regulat.

Instrumentul magic care te ajuta sa eviti problemele de cashflow este bugetul de venituri si cheltuieli. Cand il completezi pentru o perioada de cateva luni, ai imaginea de ansamblu. Cu ajutorul acestuia, vei estima veniturile si cheltuielile (fixe si variabile)le vei putea incadra in timp in functie de necesitati, termene de plata sau necesarul de cash la o anumita data.

Odata ce ai facut planul, il urmaresti cat de bine poti. Poate o sa ti se para putin greu la inceput insa in felul acesta vei evita cheltuielile impulsive si nu vei mai avea in luni in care sa ramai fara bani pana la urmatorul salariu!

5 Comentarii

 1. Enea R. spune:

  Sa ramai cu bani de la un salariu la altul este o mare provocare. Cand nu aveam buget, cumparam haotic si dupa primele 2 saptamani deja nu mai aveam bani. De cateva luni ma incadrez in buget si sunt tare mandru de mine 🙂

  1. Catalin spune:

   Felicitari! Ma bucur sa aud „de bine” 😉

 2. Pancu spune:

  depinde de standarul de viata pe care il doresti si de valorile familiare… astia-s factorii determinanti

 3. o femeie spune:

  Eu citesc si articole din alte tari (http://telegraph.co.uk/ , http://uk.businessinsider.com/ ) si cifrele romanesti se aseamana cu a celorlalte tari.

  Eu ma incadrez in buget de multi ani (am economii) dar imi aduc aminte cu drag de prima luna cand am pus deoparte 1% din salariu si la finalul lunii am intrat in bani sa iau paine.

  1. Catalin spune:

   Începuturile / primele reușite sunt întotdeauna „memorabile” 😉

Adauga un comentariu