averea neta cresti din punct de vedere financiar

Cativa cititori m-au intrebat care este primul pas in procesul de planificare financiara?

Raspunsul ar fi, calcularea averii nete.

Aceasta se calculeaza ca diferenta intre ceea ce detinem (depozitele bancare, proprietati, autoturisme, alte bunuri care pot fi vandute, etc) si ceea ce datoram (credite, imprumuturi la prieteni, etc). Bineinteles, pentru acest calcul trebuie sa tinem cont de valoarea de piata a bunurilor detinute si de sumele datorate la momentul in care facem calculul.

De exemplu,
Averea Neta (50k eur) = Ceea ce detinem (100k apartament) – Ceea ce datoram (50k ipotecar)

Focusandu-ne pe crestea averii nete, progresam in plan financiar. Simplu, nu?

p.s: Poti descarca de aici un calculator (in excel) pentru averea neta.

Spor la bani!

5 Comentarii

 1. Radu spune:

  mi-am dat o palma cand mi-am analizat propria situatie :(:( macar de acum sa fac pasi corecti

 2. Pancu spune:

  ca sa iti cresti averea neta trebuie sa iti cresti veniturile si ca iti cresti veniturile trebuie sa muncesti mai intelligent sau mai mult. asta este formula mea castigatoare!

  1. Catalin spune:

   frumos punctat!

 3. o femeie spune:

  eu am ales sa scad cheltuielile. Inteligent. Solutia mea a fost sa negociez, reduc, anulez abonamente si servicii si facturi. Adica am taiat cablu si tv (nu ne uitam oricum), am inchis conturi bancare unde plateam comisioane aiurea, am schimbat banca si analizat atent, am renegociat factura la vodafone (dau 4 euro cu tva, sotul 2 euro cu tva la orange) pt ca vorbim doar 10-30 min pe luna (maaxim!, am luni in care nu am sunat deloc), am renegociat asigurarea imobilului (la jumatate) etc. Fiecare din gesturile astea mi-au adus un efort de poate 30min -1 ora, dar rezultatul se vede luna de luna.

  1. Catalin spune:

   Bravo!!! 😉

Adauga un comentariu