Chirie Sau Rată La Bancă?

Cumpărarea unei locuințe este o decizie importantă !!! În ultimele luni probabil ai observat scăderea continuă a prețurilor la apartamente și ofertele bancare ce indicau dobânzi tot mai scăzute la creditele ipotecare!  Te-ai gândit să-ți cumperi un apartament sau o casă?

Dacă nu ești proprietar(ă) probabil răspunsul este afirmativ  – dorința de a deveni proprietar are la bază raționamentul că orice om pentru a se împlini în viață trebuie să se căsătorească, să dețină propria casă, să planteze cel puțin un copac și să aibă copii! Orice om dorește să dețină o locuința, corect?

Dobândirea unei proprietăți poate oferi confort, împlinire, un mediu de dezvoltare, o reușită personală și în unele cazuri poate reprezenta motivul pentru care un om să refuze ideea de a se muta în alt oraș pentru obținerea unui venit mai mare.

Dacă te gândești să achizionezi un imobil ar trebui să te întrebi dacă este momentul potrivit și care este cea mai bună soluție pentru tine? Care sunt motivele pentru care achiziționezi un imobil?  Cât timp ai de gând să păstrezi acel imobil? Ai bani lichizi pentru a suporta toate costurile?

Am auzit de cazuri în care părinții fac presiuni asupra copiilor, tinerilor să devină proprietari, argumentând că este rentabilă achiziția unei locuințe când rata la credit este mai mică decât chiria lunară.  Este o abordare corectă? Se pierd oare din vedere impozitele aferente, lucrările de renovare și reparații, cheltuielile neprevăzute, perioadele de îndatorare pe 20-30 de ani, riscul de a rămâne fără job, posibilele rate bancare de 30-55% din veniturile actuale ce ar puatea afecta stilul de viață?

Care sunt recomandările de referință?

Recomandarea specialiștilor este să NU comparam rata la un credit pe 30 de ani cu chiria lunară.  

Ar trebui să privim achiziția unui imobil ca pe o investiție. 

În acest sens, există un indice în piață care prevede că o investiție este bună dacă se amortizează în maxim 15 ani din chiria brută.

Să presupunem că intenționăm să achizionam un apartament cu 2 camere evaluat la prețul de 53.000 euro iar în acest sens obținem un credit bancar pe o perioadă de 30 de ani la o dobândă de 4.85%, rata lunară fiind 280 euro. Chiria brută practicată pe piață pentru un apartament identic celui ce dorim să îl achiziționam este de 260 euro.  Prin urmare, investiția nu este tocmai indicată deoarece se amortizează în mai mult de 15 ani. (53.000 Euro/260 euro = 203,85luni/12 = aproximativ 17 ani )

Putem considera o investiție ca fiind rentabilă, cand  imobilul este evaluat la 40.000 euro, rata lunară la 195 euro iar chiria brută la  260 euro. Astfel, investiția se amortizează în aproximativ 13 ani.

Cum știi dacă îți permiți un apartament?

Specialiștii susțin că valoarea proprietății imobiliare ce ți-o permiți NU ar trebui să depășească suma rezultată prin înmulțirea  veniturilor tale anuale cu 2,5. De exemplu,  dacă veniturile tale anuale sunt de 18.000 euro –  îți poți permite un imobil ce valorează până la 45.000 euro (18.000 euro * 2,5)

Există situații în care achiziționarea unui imobil este rentabilă însă din cauza altor credite, a veniturilor insuficiente sau a lipsei sumelor necesare pentru avans, unii oamenii aleg să locuiască cu chirie!

Există presiune socială ?

Istoria ne arată că există. Românul iși dorește să fie proprietar. 

România s-a transformat, după 1989, dintr-o ţară de chiriaşi într-una de proprietari.

Înainte de revoluție, oamenii care munceau primeau casa de la stat. România avea puțini proprietari.

După revoluție, milioane de oameni care locuiau în apartamentele statului au primit dreptul să-şi cumpere locuinţele pe bani puţini. 

Până în 2016, Romania a devenit naţiunea cu cei mai mulţi proprietari din Uniunea Europeană, cu un procent de 96 %.

Exercițiu de imaginație…

Iți propun un exercițiu de imaginație, dincolo de toate recomandările de referință sau ale oricărui specialist.

Să presupunem că Ionel are un venit lunar de 500 de euro pe lună.

Considerând venitul său, iși poate achiziționa o locuință de apx. 15.000 euro.

Ionel este bun la matematica.  500 euro * 12 luni * 2,5 = 15.000 euro.

El știe că valoarea proprietății imobiliare pe care și-o poate permite este de până la 15.000 euro.

Este greșit dacă iși achiziționează un imobil deși în teorie nu și-l permite? 

Este greșit dacă alege să locuiască în chirie?

 

Eu îi recomand lui Ionel, sa aleagă ce simte că i se potrivește, să lucreze la creșterea venitului și la dezvoltarea inteligenței financiare.

Tu ce îi recomanzi? Să aleagă chirie sau rata la bancă?

 

.

2 Comentarii

  1. Liviu Draghici spune:

    Pertinenta analiza doar ca ar mai fi o optiune de luat in calcul si pe care din pacate o neglijam atat in teorie cat si in practica: economisirea. Adica daca pui 5 ani deoparte cate 250 de euro lunar inseamna 15.000 EUR. Asta ar putea reprezenta un avans si astfel creditul si implicit dobanda, rata lunara si/sau perioada de rambursare ar fi mai mici.

  2. o femeie spune:

    Eu sunt de parere diferita: Eu compar rata la un credit pe 30 de ani cu chiria lunara. Adica aceeasi suma care o dadeam lunar la proprietar acum o dau la banca, diferenta e ca peste 30 ani nu mai dau nimic. Recomand absolut de facut economii si dat un avans. Pregatit un 20% avans va aduce o reducere de 10 ani de creditare. Ba mai mult, dupa achizitie in continuare recomand de facut economii si platit anticipat.

Adauga un comentariu