cheltuieste mai putin decat castigi

”Cheltuiește mai puțin decât câștigi. ” – este regula numărul 1 a economisirii!

Este mult prea simplă, nu?   🙂

Contrar opiniei generale, statisticile continuă să indice că nu este chiar ușor de urmat această regulă.

Probabil ai citit titlurile ziarelor: Românii cheltuiesc mai mult decât câștigă ; Românii câștigă puțin și cheltuiesc aproape toți banii pe mâncare ; Românii reușesc să economisească  ZERO bani! Ai observat?

Iată câteva posibile explicații pentru care românii NU reușesc să cheltuiască mai puțin decât câștigă:

Au datorii mult prea mari – îți amintești de perioada “credit doar cu buletinul” în care oamenii luau credite indiferent de costurile totale ale creditului, de situația financiară personală și fără a se gândi dacă pot restitui acele împrumuturi?

Nu au o gestiune a veniturilor și a cheltuielilor – la un studiu recent, cele mai frecvente motive invocate pentru lipsa deținerii unui buget au fost: lipsa timpului, neștiința și indiferența.  Întrebarea este, dacă nu te interesează subiectul bani de ce mergi în fiecare zi la serviciu?

Obțin venituri modeste – pentru că așteaptă să “li se ofere ceva” din partea statului, comunității locale, angajatorului, – dacă se poate “pe gratis”. În general, veniturile obținute de o persoană ilustrează valoarea ce o oferă în cadrul firmei unde lucrează, în cadrul companiei ce o conduce…!

Cumpără lucruri de care nu au nevoie cu adevărat – … doar pentru a fi la modă! Sunt înglodați în datorii, nu sunt mulțumiți de actualele joburi, nu merg la cursuri pentru a-și dezvolta abilitățile, competențele, însă își cumpără “ultima apariție de TV sau telefon”. Îți sună cunoscut?

NU țin cont de sumele cheltuite când plătesc cu cardul – când plătesc cu cardul majoritatea oamenilor sunt extrem de fericiți “pentru că nu scot bani din buzunar” însă fericirea dispare odată cu primirea extraselor de cont din partea băncii.

Se recompensează mult prea mult – după o lună în care ai muncit de la 8.00 am până la 22 pm, meriți să mergi într-un weekend la munte unde “să spargi” jumătate de salariu, nu?

Consideră ca nu vor avea niciodată bani – … dacă nici bunicu, nici tata și nicio persoană din familia mea nu a avut niciodată bani economisiți – “sunt 100% sigur că nici eu nu o să am”.

Care ar fi Soluția Magică?

Dezvoltarea unui comportament financiar sănătos și dezvoltarea unei relații invers proporțională între reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor. 

Tu cheltuiești mai puțin decât câștigi?

4 Comentarii

 1. Luminița spune:

  Da, cheltuiesc mai puțin decît cîștig

 2. lucian spune:

  Intr-um mod simplist:
  Fa invers !!!:)
  Intr-un mod si mai simplist:) :
  ,,deschide-te” spre IQ-ul FINANCIAR!!!

 3. Emilia spune:

  Desi avem pretentia ca Romania sa fie considerata o tara capitalista, cu economie libera de piata, cand e vorba de asumarea responsabilitatii propriilor decizii aruncam repede pe „Statul, dom’le, e de vina! Nu face nimic pentru noi!”. Statul e de vina ca ne imprumutam fara sa avem de unde rambursa creditul, Statul e de vina ca „ne facem ca muncim, iar ei se fac ca ne platesc”, Statul e de vina ca ne este inundata casa proaspat construita fara autorizatie pe malul raului. Ar trebui sa fi invatat pana acum ca noi insine suntem singurii de vina pentru tot ce ni se intampla rau…sau bine. Daca vrem, obtinem…cheltuieli mai mici, salariu mai mare, etc…
  Felicitari pentru initiativa!!!
  P.S. Da, cheltuiesc mai putin decat castig 🙂

 4. Daniel Moga spune:

  Solutia ar fi in opinia mea , extinderea posibilitatilor. Reducerea cheltuielilor poate fi temporara, pe termen lung iti omoara spiritul. In loc sa cauti solutii sa cheltui mai putin , cauta solutii sa castigi mai mult. O sa fie cam acelasi efort.
  Antreprenoriatul poate fi o solutie la extinderea posibilitatilor pe care le ai in prezent.
  Cele bune si felicitari pentru initiativa de a educa in acest sens.

Adauga un comentariu