Riscurile creditarii – care sunt?
Daca ai contractat un credit cu dobanda variabila cand EURIBOR sau ROBOR erau la minim istoric, cum sa nu te astepti sa iti creasca rata in viitorul apropiat?
In presa se tot discuta despre interesul tot mai mare al oamenilor pentru achizitia de imobile prin programul prima casa.
Pe principiul ca rata la banca se termina ori chiria este pentru totdeauna, 400 – 500 de dosare se depun zilnic pentru achizia unui imobil. Despre chirie vs rata am mai vorbit tinand cont ca este o decizie importanta pentru orice familie.
Cele 3 Mari Riscuri Ale Creditarii sunt Riscul Ratei de Dobanda, Riscul de curs valutar si Riscul Pierderii Partile sau Totale a Veniturilor.
Riscul ratei de dobanda
Ce inseamna asta? Sa spunem ca ai luat un credit in RON cu dobanda variabila. In conditiile in care indicele ROBOR ( rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara) va creste, automat iti va creste si rata bancara.
Momentan, costurile sunt la minimime istorice, ROBOR-ul la 3 luni este 0.82% dar va creste, cu siguranta.
Daca ne uitam in urma, ROBOR-ul era in 2015 apx. 1.5%, in 2014 varia intre 1.4% si 3.7% iar in 2012 era chiar 6.2%.
Daca vrei sa aplici pentru creditul prima casa, recomandarea este sa nu indatorezi mai mult de 30% astfel incat sa poti plati ratele in viitor. Daca astazi iei creditul si platesti 900 de ron, intreaba consultantul bancar cat estimeaza ca vei plati in decembrie 2017 sau in cazul in care ROBOR se dubleaza! 😉
Riscul de curs valutar
In situatia in care creditul este contractat in alta moneda decat cea in care se obtin veniturile, apare riscul valutar. De exemplu, iti iei un credit in euro desi salariul il primesti in ron, euro creste si astfel sunt sanse destul de mari sa intampini dificultati la rambursarea ratelor. Sa nu uitam povestile celor care au luat credite in chf.
Riscul Pierderii Partile sau Totale a Veniturilor
Cand aplici pentru un credit te gandesti ca ai o stabilitate financiara, ai sanse reale de a-ti creste veniturile in urmatorii ani si nu vei intampina dificultati pe durata creditului. Totusi, exista posibilitatea sa obtii venituri mai mici pentru o perioada de timp, sa-ti pierzi jobul sau sa apara un eveniment nedorit. Din acest motiv, gandeste-te cum poti sa acoperi aceste riscuri.
Am primit si eu sfatul de a cauta un credit ipotecar cu dobanda fixa. Deci odata cu acest articol mi se confirma veridicitatea informatiei primite.
Verida Credit acorda credite ipotecare, cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare , romanilor cu venituri din strainatate si nu numai : salarii, pensii, contracte de pe vase de croaziera, venituri din firme proprii din strainatate, PFA-uri in strainatate – Fara cosolicitant cu venituri din Romania ci doar garant; – Fara acte traduse si apostilate daca sunt in engleza sau franceza. Daca sunt in alte limbi, se solicita doar traducere autorizata; – Varsta maxima 70 de ani . Mai multe detalii gasiti pe site-ul http://www.verida.ro