bani in depozite bancare
Se merita sa ai depozite? Se poate sa traiesti din dobanzi?

La aceste intrebari, nu exista un raspuns standard. Raspunsul este influentat de marimea economiilor, rata inflatiei si dobanda bancara.

Au fost perioade cand dobanzile erau net superioare ratei inflatiei si toti oamenii care aveau economii, le directionau in depozite bancare. Cand banca iti ofera o dobanda de 18-20% iar rata inflatiei este de 5-8% (vezi anii 2008-2009), dobanda real- pozitiva este de 12-15% si merita investitia, corect?

In schimb, Nu se merita sa ai depozite bancare in perioada in care bancile ofera dobanzi net inferioare ratei inflatiei (bancile NU au nevoie de bani, vezi perioada 2005- 2007).

In mod normal, dobanzile bancare acopera inflatia (vezi aici evolutia ratei inflatiei) sau sunt putin sub rata inflatiei.

In concluzie, se merita sa ai depozite bancare doar daca dobanzile sunt peste inflatie. In sens contrar, vei obtine doar o micsorare a puterii de cumparare a propriilor economii!

p.s: daca vrei sa afli cati bani ar trebui sa economesti pentru a trai din dobanzi, poti descarca de aici calculatorul de economii.

2 Comentarii

  1. o femeie spune:

    eu am depozite. Acestea ma acopera cu necesarul de 3 luni (chiar putin mai mult). Scopul lor este o situatie cu adevarat critica (pierdut job sau deces in familie de ex.). Alternativele de a tine banii in contul de economii sau la cerceaf sunt inferioare.
    Banii sunt impartiti in 3 transe, egale, fiecare e depozit pe 3 luni (pt ca e dobanda un pic mai mare). Fiecare depozit ajunge la termen la diferenta de 1 luna, lunar fac manual alt depozit pe termen de 3 luni.

    1. Catalin spune:

      Felicitari!

Adauga un comentariu