Esti in cautarea unui apartament si ai deja cateva varitante?

Iata cateva lucruri de care trebuie sa ti cont inainte de a lua decizia de achizitie si dupa ce ai aruncat o privire peste articolele chirie sau rata la banca si cu sau fara agent imobiliar.

Siguranta cladirii si Anul constructiei.
In ce an este contruit? Este izolat fonic? Are crapaturi pe fatada sau pe interior? Imobilul este pe lista blocurilor cu risc seismic ridicat? De cele mai multe ori, blocurile construite inainte de 1992 au un risc seismic ridicat si pot suferi avarii semnificative in caz de cutremur. Daca esti din Bucuresti, poti sa arunci o privire pe lista oferita de Primaria Bucuresti – http://www.pmb.ro/servicii/alte_informatii/lista_imobilelor_exp/docs/Lista_imobilelor_expertizate.pdf

Structura de rezistenta si Modificarile de compartimentare. Daca vrei sa faci modificari in apartament, trebuie sa sti ca le poti face doar daca structura de rezistenta a blocului este realizata din pereti portanti din beton.
De asemenea, trebuie sa verifici daca cumva exista modificari de compartimentare si daca sunt, trebuie sa verifici cadastrul daca are acele modificari. Daca nu iei considerare acest aspect, daca vinzi imobilul catre un client care vrea sa ti-l cumpere apeland la un credit bancar, el nu o sa obtina acordul de la banca si tu o sa trebuiasca sa obti autorizatie de constructie si sa modifici cadastru.

Instalatia electrica si Instalatia sanitara. Cum se prezinta instalatia sanitara? Cand a fost refacuta instalatia electrica? Degeaba are gresie noua daca instalatia de iluminat este veche si trebuie sa o refaci, spargand toti peretii. Costurile cu instalatiile sunt destul de mari iar daca nu te pricepi, recomandat este sa iei cu tine un electrician si un instalator.
Vecinii si localizarea imobilului. Sunt restantieri in bloc? Cate apartamente sunt bransate la termoficare? Este indicat sa te interesezi de situatia asociatiei de proprietari, sa nu risti deconectarea utilitatilor.

Evolutia preturilor la imobile si rata de crestere a chiriilor. Verifica care este trendul preturilor in zona in care doresti sa iti achizionezi imobilul.
Extrasul de carte funciara si actele imobilului. Este important sa solciiti actele si un extras de carte funciara al imobilului. Din extras vei afla informatii legate de modalitatea prin care a fost achiziontat imobilul (cumparare, mostenire, donatie, etc), cine sunt proprietarii si care sunt sarcinile pe imobil (ipoteci, inchirieri, sechestre).

Costurile de renovare, de intretinere, cu utilitatile si gradul de finisare. Stiai ca finisajele influenteaza costul total al imobilului cel putin 15-20%. Ai incercat sa estimezi costurile de renovare, de intretinere si costurile lunare cu utilitatile?

Certificatul energetic si clasa energetica.
Are certificat energetic? Cu cat clasa energetica este mai aproape de G cu atat cheltuielile de incalzire vor fi mai mari.

Cand negociezi pretul final, trebuie sa ti cont de aspectele de mai sus si de suprafata utila, distanta fata de gradinite, scoli, mijloace de transport, pretul pe metrul patrat util, distanta fata de locurile de munca, costul cu asigurarea locuintei, impozitul pe venit aferent vanzarii locuintei (in functie de perioada de detinere a imobilului) si impozitul pe locuinta.

Adauga un comentariu