Nevoile oamenilor sunt foarte diferite si se schimba odata cu trecea anilor. De aceea planurile financiare se ajusteaza periodic iar alocarea activelor se face in functie de obiectivele personale.

Cu toate acestea, au fost observate cateva tendinte/prioritati in procesul alocare a activelor.

Prima Prioritate: Protectia impotriva Evenimentelor Neasteptate. Se poate realiza in 2 moduri. In primul rand prin achizitia de asigurari (sanatate, viata, RCA, casco, locuinta) si in al 2-lea rand prin crearea unui fond de urgenta care sa acopere cheltuielile pentru 3 sau 6 luni.

A 2 a Prioritate: Economii pentru Bunastarea Familiei. Se aloca/economisesc fonduri pentru educatia copiilor, achizitia unei case, masini, etc. Se economisesc sume de bani si apoi se aloca resursele in functie de obiectivele familei.

A 3 a Prioritate: Obtinerea si Mentinerea Standarului de Viata Dorit si gestionarea unui portofliu de investitii.

A 4 a Prioritate: Standard De Viata Decent in Perioada Pensionarii. Obtinerea Independentei Financiare iti va permite ca in perioada inactiva de munca sa iti pastrezi acelasi standard de viata ca si in perioada activa de munca.

A 5 a Prioritate: Distribuirea activelor prin mosteniri sau donatii.

Alocarea activelor este un proces care este influentat de varsta, sumele disponibile si obiectivele personale. Un tanar investitor va avea alte perspective in comparatie cu un investitor mai in varsta.

De exemplu, nevoia de resurse cash ca si procent din total active, este mai mare pentru tanarul investitor decat pentru un investitor aflat aproape de pensionare. Pierderea locului de munca este o problema mai mare pentru tanarul care are 2 copii de intretinut decat pentru investitorul care nu are persoane in intretinere. De asemenea, orizontul de timp pentru care isi planifica investitile este diferit, tinand cont de varstele acestora.

Adauga un comentariu