Vorbeam zilele trecute cu o doamna care a ales programul de coaching si imi spunea ca “desi obtine un venit mare, comparativ cu venitul mediu din Romania, nu reuseste sa-si satisfaca toate nevoile personale”.

Am intrebat-o ce presupune satisfacerea nevoilor, de ce natura sunt acestea, ce conteaza cu adevarat, iar pana la finalul sesiunii si cel mai important, a obtinut claritate si un plan care sa functioneze pentru ea.

Daca si tu ai aceasta provocare, o sa iti spun care sunt nevoile constiente sau inconstiente, din spatele achizitiilor noastre.

De-a lungul anilor, am participat la multe dezbateri legate de bugete, tehnici de economisire, moduri de investitii si am identificat 7 nevoi si dorinte care stimuleaza achizitiile noastre, fie ca sunt inteligente, rationale sau compulsive:

1.      Siguranta personala si financiara

Suntem diferiti si avem nevoi diferite. Siguranta personala si financiara tine de acoperirea nevoilor de baza (hrana, apa, somn, igiena), de a avea o locuinta in care sa traiesti, de a te asigura, proteja de eventuale riscuri (asigurari de viata si non-viata), de alcatuirea unui fond de urgenta pentru situatii neprevazute si eventual de un fond de economii, constituit pentru obiective specifice.

2.      Confort fizic si mental 

Mai mult, mai nou, mai bun, mai usor, mai simplu mai rapid. Cam astea-s formularile ce tin de confort. O casa mai mare si mai spatioasa, o masina mai noua, o doamna care sa spele si sa calce rufele, sa gateasca, o bona care sa aiba grija de pitici, abonament la clinica privata a.i sa nu fim nevoiti sa astepam pe la usi. Iti suna cunoscut?

3.      Libertate financiara

Libertatea financiara are un gust dulce si ofera multe perspective. Cum sa fie altfel cand veniturile generate de portofoliu de investitii iti acopera in totalitate cheltuielile cu standardul de viata? Ai posibilitatea de a lucra cand vrei, cu cine vrei, de unde vrei si in ritmul impus de tine.

4.      Relaxare

Dupa munca, trebuie sa sa ne mai si relaxam. 🙂 Poate ceva vacante exotice, city-break-uri, croaziere, mese la restaurant, un abonament la sala, un  masaj, o  sauna,  cluburi, haine, opera, teatru, timp liber petrecut in compania oamenilor dragi tie si pentru a face activitatile pe care le doresti.

5.      Educatie

Vremurile se schimba si vrem sa tinem pasul cu ele. Cu cat investitia noastra in educatie este mai mare, cu atat ROI-ul este mai mare. Cursuri, carti, seminarii, programe educative, coaching, experiente de invatare, toate se vor reflecta in performanta noastra personala si in modul in care actionam sau reactionam. Apare intrebarea, merita sa investesc in mine pentru ca apoi sa-mi dublez – triplez – multiplic de n ori veniturile?

6.      Statut

Totul sa fie premium!!? Daca achizitiile nu au in spate nevoia eului de a fi glorificat, foarte bine, totul sa fie premium! Invitatii la evenimente de prestigiu, cluburi exclusiviste, bilete de avion la clasa business, taxi premium, etc.

7.      Filantropie

Dorinta de a ajuta alti oameni, de a face donatii si de a sustine financiar organizatii care militeaza pentru cauze nobile, produce beneficii sufletesti si fericire pentru mai multe persoane. Poate suna putin ciudat insa o suma de bani, donata constant, pe termen indelungat, te poate tine departe de o criza financiara sau de una spirituala.

Siguranta, confortul, libertatea financiara, relaxarea, educatia, statutul sau filantropia – sunt aspecte, lucruri care implica bani si care trebuiesc privite in mod holistic. Fie ca iti doresti mai mult unul dintre aceste lucruri, fie ca ti le doresti pe toate in aceiasi masura, trebuie sa stabilesti ce este important pentru tine, pentru ca ele reprezinta o baza foarte buna pe care sa-ti construiesti o viata fericita si implinita.

Sa ne bucuram de toate, cu moderatie! 😀

2 Comentarii

  1. Andrei spune:

    pentru mine prioritatea nr. 1 este libertatea financiara. restul vin la pachet.

  2. Dana spune:

    foarte bun articolul

Adauga un comentariu