Sursa foto: bvb.ro

Weekend-ul trecut, BVB a organizat a sasea editie a Forumului Investitorilor Individuali.

Cati romani au participat? Peste Cinci sute! 🙂

Peste 500 de oameni frumosi, isteti si preocupati de educatia bursiera au ales sa petreaca o zi intr-o sala de la Romexpo si sa dezbata idei legate de investitii.

Marturisesc ca am fost placut surprins de interesul tot mai mare al romanilor pentru educatia bursiera. De departe, randamentele obtinute in ultimii ani, atrag tot mai multi investitori iar piata devine tot mai atractiva.

Mai jos, am selectat cateva dintre cele mai interesante idei abordate la forum,

1.Romania poate obtine statutul de piata emergenta. Ce inseamna asta? Cresterea valorii tranzactiilor la BVB, lichiditate mai mare, un numar mai mare de investitori, fluxuri mai mari de bani orientate catre piata romaneasca si cresterea valorii companiilor listate. Momentan, piața de capital din Romania a fost inclusa pe lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta. Actualizarea va depinde de progresele inregistrate in ceea ce priveste lichiditatea pietei si prezenta in piata a companiilor mari cu valori de tranzactionare individuale semnificative.

2. Decizia matrimoniala este una dintre cele mai importante decizii financiare. Alegerea unui/unei partener(e) cu un nivel de inteligenta emotionala, cognitiva si financiara apropiat tie, contribuie pe termen lung, la o casnicie fericita, la decizii familiale intelepte privind portofoliul de investitii, la gradul de prosperitate si implinirea personala. De apreciat este faptul ca doamenele reusesc sa economiseasca sume mai mari decat barbatii desi veniturile acestora sunt mai mici.

3. Indiferent de strategie, evalueaza-ti performanta ca investitor.
Dan Rusu, CMT, Head of Research, Banca Transilvania a prezentat o analiza comparativa intre o strategie buy and hold si o strategie de tranzactionare bazata pe medii mobile.

4. In 2017 vom avea cele mai mari dividende din lume. Romania va oferi dividende de peste 7% si in 2017; unele companii vor acorda dividende de doua cifre, conform Berenberg. In 2016 companii parte a indicelui BET au platit dividende cu un randament brut anual de aproape 8%. Romania a oferit astfel cele mai mari randamente din lume, peste Kuwait (7,6%) si Bahrain (7,2%).

5. Dupa 20 de ani de la marea privatizare, mai sunt doar 8.5 milioane de actionari
Daca la momentul privatizarii au fost initial 18.8 milioane de actionari, in 2017, mai sunt doar 8.5 milioane. Daca ai uitat de actiunile primite sau daca ai dreptul de mostenire asupra unor actiuni, poti afla mai multe detalii despre acestea, accesand site-ul depozitarului central.

6. Poti opta pentru administrarea activa sau pasiva a portofoliului, in functie de interesele proprii si de randamentul asteptat. Daca nu te incanta ideea de a aloca timp si energie pentru a tranzactiona, poti alege sa investesti printr-un fond de investitii. Dragos Manolescu, Director General Adjunct, OTP Asset Management Romania a abordat acest subiect si a raspuns intrebarilor adresate de participanti.

7. Warrant-urile pot fi foarte profitabile. Mihai Vasiliu, a prezentat un un studiu de caz pe FP si a abordat foarte elegant riscurile si oportunitatile din piata.

In loc de incheiere, jos palaria pentru organizare si participanti si la cat mai multe evenimente interesante organizate de BVB! 😉

Adauga un comentariu