Obiceiuri financiare nesanatoase?
Noooo… cine sa isi doreasca obiceiuri financiare nesanatoase?
Teoretic, orice om doreste o viata buna, sa manance bine, sa fie sanatos, sa fie prosper insa obiceiurile nesanatoase instalate in decursul anilor ne influenteaza in mod negativ calitatea vietii.
1. Dependenta fata de jocurile de noroc…
Agentiile de pariuri si cazinourile apar ca ciupercile dupa ploaie. Sunt sigur ca le-ai observat. Super-mega-poturile oferite, nu au cum sa nu iti atraga atentia, mai ales cand marele premiu este afisat in fata cazinoului si ingreuneaza traficul in zona 😉
De asemenea, raportul miza – castig posibil, face cu ochiul atat oamenilor care joaca de placere cat si celor care nu isi permit sa mizeze sumele jucate. Pentru acestia din urma, dependenta jocurilor de noroc are repercursiuni semnificative asupra calitatii vietii si a relatiilor cu ceilalti.
Acest joc de sansa al celor dependenti trebuie diferentiat de jocul de sansa profesionist. Profesionistul are pregatire, disciplina si joaca doar pentru a castiga bani pe cand dependentul joaca pentru a scapa de plictiseala, pentru a uita de problemele de acasa sau in dorinta de a-si recupera pierderile.
Tratamentul dependentei pentru jocurile de noroc este un tratament psihologic deoarece necesita sprijin extern si acopera dependenta psihica, managementul datoriilor si managementul finantelor personale.
2. Latte-ul de dimineata sau imboldul de dimineata…
Din pacate sau din fericire, relaxarea de dimineata incepe cu un latte, capucino sau un ceai.
Recunosc ca si eu am functionat cu Caffe Latte. 🙂 Porneam cu incredere spre birou iar in fata cladirii, ma opream la cafenea si imi cumparam un Latte. Alternative intotdeauna au existat si vor exista…. Cafeaua turceasca de acasa… sau cafeaua la filtru de la birou….
Ai inteles ideea, factorul Latte este unul dintre obiceiurile cu impact de cateva sute de lei (11 lei * 20 de zile, apx. 220 lei) in bugetul personal. Vestea buna este ca tine doar de tine sa iti reduci factorul Latte.
3. Alimentatia gustoasa insa nesanatoasa…
Aici fac referire la produsele de tip fast food care sunt apreciate in special de oamenii care au un program incarcat si nu mai pierd timpul cu masa. Este adevarat ca scutesti timp, poate scutesti ceva bani tinand cont ca sunt mai ieftine insa vin la pachet cu “o explozie calorica” care in timp produce obezitate, diabet zaharat sau hipertensiune arteriala.
In plus, o alimentatie nesanatoasa poate produce depresie si tulburari emotionale. Apare intrebarea, se merita sa mananci nesanatos pe termen lung?
4. Fumatul excesiv dauneaza…
Da, da… stim ca dauneaza insa cine are urechi sa auda demodatul mesaj Fumatul dauneaza grav sanatatii?
In secolul XX, peste 100 de milioane de oameni au murit din cauza tutunului desi Organizatia Mondiala a Sanatatii a initiat diverse programe de constientizare si chiar a declarat o zi intenationala, numind-o Ziua Mondiala Fara Tututun.
Daca te horatasti sa renunti la obiceiul de a fuma, nu faci altceva decat sa iti cresti speranta de viata, sa reduci riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare / pulmonare si sa economisesti sume importante de bani.