Drumul de la dependenta la abundenta financiara

libertate-financiara-independenta-financiara

Drumul de la dependenta la abundenta financiara este un proces complex si diferit pentru fiecare persoana.

Este diferit pentru ca fiecare persoana porneste la drum cu diferite valori si resurse si in functie de interesele/actiunile acestuia, isi consolideaza o pozitie.

In ceea ce priveste evolutia in plan financiar, au fost identificate 7 trepte de prosperitate, prima fiind dependenta financiara si ultima abundenta financiara.

Fiecare treapta / zona de prosperitate contribuie in mod direct la fericirea proprie.

Cele 7 trepte ale prosperitatii sunt Dependenta, Solvabilitatea, Stabilitatea, Siguranta, Libertatea, Independenta si Abundenta.

1. Dependenta financiara

Pe aceasta treapta se afla persoanele ale caror venituri nu acopera cheltuielile si au nevoie de suport financiar. Aici includem copii, care au nevoie de sprijin pana la finalizarea studiilor si oamenii care cheltuiesc mai mult decat castiga.

2. Solvabilitatea financiara

Esti solvabil pentru ca veniturile tale acopera in totalitate cheltuielile lunare. Poate ai datorii mari insa din veniturile obtinute, reusesti sa iti acoperi obligatiile financiare. In concluzie, esti pe linia de plutire.

3. Stabilitatea financiara
Poti spune ca te incadrezi in zona de stabilitate financiara, in momentul in care exceptand creditul ipotecar/cheltuielile pentru investitii, nu ai alte datorii.

4. Siguranta financiara

In zona de siguranta financiara, ai un fond de urgenta care acopera venitul tau pentru 12 luni si nu ai credite/datorii.

5. Libertate financiara

Veniturile din investitii acopera nevoile de baza. Pentru a trece la urmatorul nivel, trebuie sa-ti cresti valoarea portofoliului sau sa identifici investitii mai profitabile. 😉

6. Independenta financiara

Independenta financiara este scopul final pentru cei mai multi oameni. In acest punct, veniturile din investitii acopera integral cheltuielile cu standardul de viata. Suna frumos, nu? 🙂

7. Abundenta financiara

Veniturile din investitii nu doar ca iti acopera integral cheltuielile cu standardul de viata ci cresc precum un “bulgare de zapada”. Astfel, poti sa cumperi orice vrei, sa faci ce vrei si “aproape” cu oricine vrei.

Daca vrei sa faci primul pas catre abundenta/independenta financiara, preia controlul asupra finantelor personale.

Ai ceva de spus / adaugat? 🙂

10 thoughts on “Drumul de la dependenta la abundenta financiara

  1. In 2008 am decis si mi-am facut un plan sa obtin independent financiara. Inca lucrez la asta insa directia este trasata pentru urmatorii 7ani. Foartre frumos sunt delimitate zonele financiare. 😉

  2. In zona de stabilitate e simplu de ajuns: cheltui mai putin decat castig, excesul il pun deoparte. Cine are datorii e important sa le acopere intai ( exceptie raman investitiile cu randament mai bun ca dobanda bancii).

    De aici incolo ramane problema investitiilor si pentru asta e nevoie de studiu, de citit carti de educatie financiara, de actionat pentru ca depozitele bancare nu acopera nici macar inflatia. Cel mai des intalnit mod in Romania e achizitia de teren/garsoniera de inchiriat; mult mai interesant ar fi de investit si sustinut economia locala.

  3. Foarte interesanta clasificarea facuta de tine si destul de corecta.
    Se vede ca in spate ai o educatie financiara si cred eu si ceva experienta.

    Felicitari, keep the road ……. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei sa descarci GRATUIT Ebook-ul Cum sa iti cresti veniturile in mod accelerat?
Completeaza mai jos Numele si Adresa de Email