Probabil ai citit articolul “Chirie sau rată la bancă“ şi te-ai decis să îţi cumperi un imobil!

O dilemă a românilor când vine vorba de achiziţia unei locuinţe este dacă vor apela sau nu la un consultant profesionist pentru a-i ghida în achiziţia unui imobil potrivit nevoilor lor.

Consideraţi că se merită să plătiţi serviciile unor profesionişti în imobiliare pentru a vă oferi propuneri atractive şi adaptate nevoilor voastre? Se merită să plăteşti un comision unui agent imobiliar? Comisionul acestuia ţi se pare nejustificat?

De multe ori, vedem oameni care se grăbesc să achiziţioneze un imobil – iar după ce oferă avansul pentru achiziţia imobilului sau la un an de la achiziţie ajung să considere ca au luat o decizie neispirată, sunt nemulţumiţi şi nu îşi pot da seama cum de au ajuns în acea situaţie! De ce?

  • Nu au ţinut cont de evoluţia preţurilor din piaţă.
  • Nu au evaluat corect preţul imobilului – nu au comparat preţul imobilului achiziţionat cu preţurile altor imobile vândute în acceeaşi perioadă în zona respectivă.
  • Nu au fost atenţi la actele de proprietate.
  • Nu au negociat preţul.
  • Nu au ţinut cont de anul de construcţie al imobilului.
  • Locaţia nu a fost potrivită.
  • Vecinii nu sunt chiar cei mai prietenoşi.
  • Nu au verificat de 2 ori dacă banca le poate oferi creditul iar aceştia au oferit avansul.
  • Nu au calculat toate costurile – notariale, bancare, avocat, etc.
  • Nu au luat în calcul suma necesară pentru amenajarea apartamentului – înlocuire parchet, gresie, instalaţie electrică, aer condiţionat, ferestre, zugrăvitul, etc

Gândeşte-te dacă ai timp să cauţi imobile în timpul liber, să faci propria analiză asupra pieţii, să faci aranjamente cu vânzătorii pentru a viziona imobile, să te instruieşti asupra legislaţiei în vigoare, să cauţi servicii de consultanţă juridică sau servicii de evaluare imobile, să te ocupi de documentaţie pe parcursul tranzacţiei sau să apelezi la un profesionist.

Este o concepţie greşită ideea că fără ajutorul unui agent imobiliar scuteşti bani.

Atâta timp cât lucrezi cu un agent imobiliar – iar fiecare stiţi ce aşteptări aveţi unul de la celălalt – toată lumea va fi mulţumită.

Întrebarea ar fi cum să îţi alegi un agent competent? solicită recomandări din partea prietenilor, cunoştinţelor şi întâlneşte-te cu acesta! Întreabă-l depre ultimele tranzacţii făcute, în ce fel de tranzacţii este specializat (case, terenuri, apartamente), cât de bine cunoaşte zona în care doreşti să achiziţionezi imobilul, de când este agent imobiliar, ce servicii vă poate oferi în afară de vizionări de case, etc.

Înainte de a te întâlni cu agentul imobiliar ar trebui să te gândeşti ce îţi doreşti – care îţi sunt dorinţele: suma maximă alocată pentru achiziţia imobilului, numărul de dormitoare şi grupuri sanitare, sufragerie, bucătărie mică/mare, balcon, instalaţie electrică sau sanitară nouă, garaj, curte, vecini prietenoşi, parcuri în zonă, magazine în zonă, acces la transportul public, etc.

Scuteşti bani dacă NU apelezi la serviciile unui agent imobiliar, ce crezi?

Ce recomandări ai pentru cei ce doresc să apeleze la serviciile unui agent imobiliar?

5 Comentarii

  1. john spune:

    total de acord cu a apela a un consultant imobiliar
    problema este gasirea unui profesionist dat fiind ca in momentul de fata piata acestor servicii nu este reglementat si implicit dai de o puzderie de agarici care au si ei niste oferte pe care nu le vrea nimeni dar dau numai anunturi utopice sau la misto si se mai si autointituleaza „experti” imobiliari

  2. Ungureanu spune:

    eu o sa platesc intotdeauna ptr serviciile unui broker imobiliar *care imi reprezinta interesele! important este sa gasesti unui de valoare si sa il platesti la realizari!
    altfel, arunci banii pe fereastra!

  3. Bogdan spune:

    Consider cumpararea casei un pasiv, dar si pentru o inchiriere e mai bine sa colaborezi cu un agent imobiliar. Daca nu sunt multe oferte pe Airbnb. 🙂

  4. Nu stiu cum de ai timp sa scrii mereu pe blog, eu destul de rar apuc sa adaug cate un articol, imi place mai mult sa citesc 🙂

  5. o femeie spune:

    eu sunt la a2a achizitie imobiliara, cu ipoteca. De ambele dati am fost intai la banca (ok, 5 banci), analizat rata, simulat cu bani pusi deoparte lunar ca si cum as plati rata. Am intrebat si analizat chiar si cazul cand creste dobanda si cat va creste rata. Am negociat pret imobil, negociat dobanda cu banca, negociat asigurare imobil. Facui plati anticipate cu scaderea perioadei.

Adauga un comentariu